Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ

Тема ЄВРО-2012 з наближенням турніру починає викликати підвищений інтерес у польських ЗМІ. Вже традиційно значну увагу минулого тижня було приділено Національному стадіону у Варшаві.

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ

2012-02-28 13:00

Як інформує Польське агентство преси (РАР), мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц минулого тижня нарешті погодилася на проведення першого футбольного матчу на Національному стадіоні. «Місто прийняло рішення щодо проведення 29 лютого цього року матчу Польща-Португалія», – повідомила вона. Мер додала, що для позитивного рішення найважливішою була згода усіх служб, зокрема поліції, пожежної служби та санепідемстанції.

За її інформацією, позитивно було вирішено найбільшу проблему, що стосувалася нормальної роботи поліцейської системи зв'язку на спортивній арені. Речник поліції Варшави Мачей Карчинський підтвердив, що у правоохоронців більше немає застережень щодо системи зв'язку. «На стадіоні встановлено нові передавачі. Тести системи зв'язку ми провели 17 лютого. Зв'язок є на всьому стадіоні», – підкреслив речник столичної поліції.

Президент федерації футболу Польщу (PZPN) Гжегож Лято висловив задоволення з приводу згоди місцевої влади на проведення товариського матчу Польща-Португалія. Водночас він сподівається, що на цій арені до початку Євро-2012 відбудеться загалом три футбольних матчі. «Я задоволений тим, що національна збірна (Польщі. – ред.) нарешті зіграє на Національному стадіоні, і це дасть змогу зсередини перевірити, як усе функціонує на цьому об'єкті», – цитує РАР Г.Лято. Президент PZPN сподівається провести на спортивній арені також фінал кубка країни (24 квітня) і матч однієї з варшавських команд, «Легії» чи «Полонії», з «провідною європейською клубною командою». «Тривають переговори, тому не забігатиму вперед», – підкреслив Г.Лято. Він додав, що графік є «надзвичайно напруженим», тому немає можливостей провести на цьому об'єкті інші матчі збірної Польщі.

Польська поліція завершила фазу підготовки до гарантування безпеки під час Євро-2012. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Польщі Яцек Ціхоцький, підсумовуючи 100 днів свого перебування на посаді. «Ми завершили фазу підготовки до гарантування безпеки під час Євро-2012. Водночас ми перейшли до управлінської фази, створено структуру керування турніром», – зазначив міністр. Він також повідомив, що поліцейські структури зараз активно працюють над налагодженням тісної співпраці з іншими службами, які відповідають, зокрема, за безпеку на стадіонах.

Міністр транспорту Польщі Славомір Новак повідомив, що прискорені темпи будівництва доріг до Євро-2012 не можуть відбуватися за рахунок зменшення вимог до якості виконаних робіт, інформує інтернет-портал tvn24.pl. Про це він зазначив, коментуючи інформацію місцевих ЗМІ щодо появи на новозбудованих відрізках автомагістралей А1 і А2 тріщин. «Не буде компромісу з якістю... Хочу чітко підкреслити: за жодної ситуації і під будь-яким тиском, навіть під тиском забезпечення проїзду під час Євро-2012, я не піддамся на претензії виконавців щодо необхідності функціонування цих доріг під час турніру», – цитує tvn24.pl C.Новака. З цього приводу генеральна дирекція національних доріг і автомагістралей Польщі зажадала, щоб будівельні компанії надали проекти усунення недоліків на автошляхах, де їх виявлено. Будівельними мають на це тиждень, констатує tvn24.pl.

Як інформує газета Rzeczpospolita, найбільша польська опозиційна партія «Право і Справедливість» (PiS) разом з представниками кількох організацій польських футбольних вболівальників хоче заслухати доповідь міністра спорту і туризму Польщі Йоанни Мухи щодо підготовки Польщі до Євро-2012. Ця зустріч, як твердить видання, має відбутися у Сеймі 29 лютого – за 100 днів до початку ЧЄ-2012. Представники організацій вболівальників наголошують, що вона не має політичного забарвлення.

Під час Євро-2012 може відбутися страйк профспілок польських залізничників. Як зазначає РАР, представники профспілкового об'єднання «Солідарність» обіцяли організувати протести на залізниці у випадку, якщо під час приватизації двох підрозділів – вантажних перевезень і телекомунікаційного зв'язку – загальне керівництво польської залізниці не передбачить гарантій працевлаштування їх працівників. «Здається, що міністерство (транспорту. – Ред.) хоче витиснути з приватизації якомога більше коштів, а люди, які працюють в цих підрозділах, вже не рахуються... Ми не дозволимо цього», – цитує агентство одного з керівників «Cолідарності», відповідального за залізницю, Генрика Гримеля. За його словами, якщо влада не врахує вимог профспілок, то у квітні відбудеться попереджувальний, а під час Євро-2012 – генеральний страйк.

У Польщі в чотирьох містах-організаторах Євро-2012 усе ще занадто мало громадських туалетів, які відповідають усім необхідним стандартам, інформує tvn24.pl. Про це йдеться у дослідженні неурядової організації «Патруль чистоти» в рамках акції туалет-2012, яка проводиться вже четвертий рік поспіль. Згідно з їх дослідженням, лише понад 160 туалетів в чотирьох містах відповідають необхідним умовам, що замало для нормального проведення чемпіонату, зазначає інтернет-видання.

Згідно з опитуванням Інституту досліджень Homo Homini і компанії On Board PR, поляки асоціюють Євро-2012 з наступними компаніями: Adidas, Nike, Coca-Cola, Warka, PKN Orlen, Orange, Biedronka, McDonald's i Sony, повідомляє інтернет-видання Egospodarka.pl. І якщо більшість з них безпосередньо пов'язані з Євро-2012 як спонсори, то польський нафтовий концерн PKN Orlen і японська Sony не мають жодного відношення до чемпіонату. Автори дослідження підкреслюють, що найбільше з Євро-2012 поляки асоціюють компанії Coca-Cola (40%) і McDonald's (25%). Натомість в автомобільному сегменті компанію PKN Orlen з турніром пов'язують 26% опитаних, попри те, що вона не має відношення до Євро-2012. Водночас дійсних спонсорів турніру – компанії Castrol, Kia і Hyundai – з чемпіонатом асоціюють лише 3-7% опитаних. Схожа ситуація спостерігається і в секторі побутової електроніки, де глобального спонсора Євро-2012, компанію Sharp, з ЧЄ-2012 асоціюють лише 5% опитаних, натомість Sony – 15%.