Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ

Минулого тижня польські ЗМІ багато писали про безпеку Євро-2012, а також про можливість для поляків заробити під час чемпіонату. За інформацією газети Metro, під час Євро-2012 жителі Варшави за оренду своїх помешкань можуть заробити навіть до 13-ти тисяч злотих (понад 4 тис. доларів). 

Юрій БАНАХЕВИЧ, «УКРІНФОРМ»

2012-04-19 06:00

Видання інформує, що більшість іноземних вболівальників прибуде до Польщі, щоб подивитися матчі європейської першості у фан-зонах, і винайматиме квартири на кілька днів. На цьому упродовж тижня можна заробити до 2,4 тис. злотих (близько 800 доларів), підкреслює Metro. Як пише часопис, багато поляків розмістили оголошення про оренду своїх квартир на американському сайті airbnb.com. Середня вартість пропозиції одноденного проживання у Варшаві під час Євро-2012, згідно з даними цього сайту, становить 120 доларів. Як зазначає часопис, вартість зростає завдяки готелям, які через турнір підвищили ціни на проживання навіть на 100%. Зокрема, вартість ночівлі у двомісних номерах розташованих неподалік Національного стадіону двозіркових готелів коливається від 4 до 6 тисяч злотих (1,2-2 тис. доларів). Дещо дешевшою, як зазначає часопис, може бути ночівля під час чемпіонату в інших польських містах. Зокрема, часопис з посиланням на агенцію нерухомості Metrohouse інформує, що за одну ніч у Гданську вболівальники платитимуть, в середньому, від 180 до 360 злотих (орієнтовно 60-115 доларів), у Вроцлаві - 220-350 злотих (70-110 доларів), а в Познані - 190-300 злотих (60-100 доларів).

Продовжуючи цю тему, РАР пише, що житло для ночівлі буде найважче знайти саме у Варшаві, оскільки, за розрахунками УЄФА, у польській столиці потрібно знайти 100 тис. місць для ночівлі, у Гданську - 85 тис., а в Познані і Вроцлаві - по 50 тис. Інформагентство з посиланням на інтернет-сторінку Accommodation Euro зазначає, що вартість ночівлі під час Євро-2012 за кімнату у приватних помешканнях становить: у Варшаві - 40-550 злотих (13-175 доларів), у Познані - 35-560 злотих (11-180 доларів), Вроцлаві - 40-220 злотих (13-70 доларів). Як звертає увагу РАР, найдешевшою оренда кімнати є у Гданську - 25-200 злотих (8-64 долари). Аналітики консалтингової фірми Home Broker зауважують, що зацікавлення орендою квартир і кімнат у приватних власників зростатиме з наближенням до чемпіонату. «Чим ближче до турніру, тим рух на цьому ринку буде більшим»,- цитує РАР експерта Home Broker Каєтана Міхальського.

Тим часом,
Gazeta Wyborcza пише, що частина приїжджих вболівальників має намір ночувати у Гданську на морських пляжах. За інформацією морського центру спорту і відновлення у Гданську, багато вболівальників на інтернет-форумах пишуть, що збираються ночувати у спальних мішках та палатках, а це зумовлює необхідність підготовки пляжів міста з медичної і санітарної точок зору.

З огляду на це на пляжах з'явиться більше переносних туалетів, буде посилено роботу у цих місцях медичних пунктів, а також там цілодобово перебуватимуть чергові рятувальники.

Під час ЧЄ-2012 працюватимуть близько 6 тис. рятувальників. При цьому близько 400 з них прибудуть до міст-організаторів турніру з інших регіонів, інформує РАР з посиланням на пожежну службу РП. «Це будуть водолази, висотні рятувальники, пошуково-рятувальні групи із собаками, а також рятувальники з підрозділів хімічного захисту», - повідомив заступник пожежної служби РП Януш Скуліх. За його інформацією,  рятувальники вже підготували в усіх польських містах, де відбуватиметься чемпіонат, плани реагування на випадок надзвичайних подій.

До підтримання безпеки під час Євро-2012 в Польщі можуть залучені бути близько 1,3 тис. військових жандармів, інформує РАР.
При цьому на час чемпіонату, якщо відповідне розпорядження підпише польський прем'єр, вони будуть наділені такими самими повноваженнями, як і поліція. Зокрема, у період з 1 червня по 5 липня вони зможуть перевіряти документи у цивільних осіб, затримувати їх у разі підозри у скоєнні злочинів, а також застосовувати засоби примусу у випадку непокори. «Військові жандарми виконуватимуть завдання, які реалізує поліція. Питання щодо їх застосування вирішуватимуть коменданти поліції в тому чи іншому регіоні», - цитує РАР генерала військової жандармерії РП Мірослава Розмуса.

В місті Радом поблизу Варшави минулого тижня в рамках підготовки до Євро-2012 відбулися спільні навчання антитерористичних підрозділів поліції і збройних сил Польщі, інформує РАР.
Сценарій дводенних навчань передбачав, зокрема, напад на варту, яка охороняла аеропорт. Завданням учасників навчань було звільнення заручників із застосуванням десантування членів антитерористичних підрозділів з гелікоптера. «Треба пам'ятати, що терористи можуть захопити зброю чи літак, щоб пізніше організувати теракт, наприклад, на стадіоні. Підготовка до такого роду сценарію показує, що наші спецслужби розглядають весь спектр можливих загроз», - наголосив представник департаменту Бюро національної безпеки Польщі Кшиштоф Лєдел.

Заступник міністра внутрішніх справ РП Міхал Дескур під час виступу в Сеймі Польщі запевнив, що підготовка до гарантування безпеки під час Євро-2012 ведеться згідно з планами, а повної готовності силовики досягнуть у середині травня, за три тижні до проведення чемпіонату.
«Більшість планів і процедур вже підготовлено. Зараз триває період навчань і практичної підготовки осіб, які будуть безпосередньо задіяні у роботі за визначеними напрямами. Залишається лише перевірити готовність і оголосити про її досягнення в середині травня», - зазначає РАР слова Дескура. За інформацією МВС Польщі, для підтримки безпеки турніру задіють понад 9 тис. поліцейських. При цьому на початку травня в органи правопорядку буде прийнято 1 тис. молодих правоохоронців, інформує міністерство.

Як повідомляє РАР, залізничники з України, Польщі, Росії та Білорусі підписали у Варшаві Меморандум про співпрацю залізничних перевізників під час Євро-2012.
Відповідно до підписаного документу передбачається, що сторони нададуть спеціальні та додаткові потяги для перевезення

вболівальників під час Євро-2012, а також задіють для цього залізничний парк, який відповідає міжнародним стандартам пасажирських перевезень. Крім того, сторони зобов'язалися співпрацювати у сфері оптимізації процедур митного та прикордонного контролю під час перетину кордону учасниками ЧЄ-2012 та шанувальниками футболу, а також забезпечити високу якість обслуговування пасажирів.
.