Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ 2011-10-03

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ Минулого тижня польські ЗМІ, висвітлюючи тему ЄВРО-2012, найбільше уваги приділили темі організаційних питань підготовки Польщі до чемпіонату. Польське агентство преси (РАР) повідомляє, що Глава Української держави Віктор Янукович під час візиту до Польщі запросив на відкриття НСК «Олімпійський» до Києва президента Польщі Броніслава Коморовського…

2011-10-03 16:00

… і голову Ради міністрів РП Дональда Туска. Польський лідер подякував за запрошення і сказав, що він розгляне можливість візиту до Києва на відкриття стадіону. «Без сумніву, це є пропозиція, яка може засвідчити, що футбол може мати значний вплив на перебіг політичних подій», - цитує агентство Б.Коморовського.

Президент УЄФА Мішель Платіні в середині жовтня перевірить підготовку Польщі до Євро-2012. Як інформує РАР, керівник Союзу європейських футбольних асоціацій прибуде до Гданська 11 жовтня, а згодом упродовж двох днів відвідає також Вроцлав, Познань, Варшаву і Краків. У містах - організаторах турніру делегація УЄФА відвідає стадіони, аеродроми, а також зустрінеться з місцевою владою. Згодом, 13 жовтня, М.Платіні прибуде до Кракова, де в готелі Sheraton відбудеться жеребкування раунду плей-офф ЧЄ-2012. У цей же день керівник спортивної організації візьме участь у неформальній зустрічі міністрів спорту країн ЄС, під час якої обговорюватимуться, зокрема, проблеми корупції у спорті та боротьби з договірними матчами.

Разом з М.Платіні до Польщі приїдуть генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно, виконавчий директор Девід Тейлор, операційний директор Мартін Каллен тощо. З приводу цього візиту директор турніру Євро-2012 у Польщі Адам Олькович висловив сподівання, що функціонери УЄФА будуть задоволені станом підготовки країни до чемпіонату.

За інформацією РАР, термін подання анкет для того, щоб стати волонтером під час Євро-2012, продовжено до 16 жовтня. Як повідомили у спілці «Євро-2012 Польща», прийом анкет вирішено продовжити, аби дати шанси усім бажаючим спробувати взяти участь в організації ЧЄ-2012. За інформацією речника «Євро-2012 Польща» Юліуша Глуського, обраних кандидатів запросять на переговори, які відбуватимуться в усіх містах-організаторах Євро-2012 до листопада 2011 року. «Усі кандидати будуть поінформовані про результати співбесіди до кінця грудня цього року», - цитує РАР Ю.Глуського. Повідомляється також, що за останніми підрахунками УЄФА отримав близько 19 тис. анкет із 134 країн. При цьому найбільше заяв (майже 90%) надійшло з України і Польщі. Крім того, відносно багато анкет отримано також з Німеччини, Росії та Іспанії.

За інформацією РАР, близько 140 тис. глядачів скористалося «днем відкритих дверей», аби відвідати 2 жовтня Національний стадіон у Варшаві. Основним пунктом програми для відвідувачів стала демонстрація дії розсувного даху спортивної арени.

Як повідомляє газета Dziennik, Єврокомісія розпочинає перший етап справи щодо законності вибору виконавця стадіону у Вроцлаві без проведення тендера. Німецька фірма Max Boegl була обрана новим генпідрядником у січні 2010 після розірвання контракту між владою міста і польською компанією Mostostal Warszawa. За повідомленням газети, Єврокомісія вислала польському уряду запит, в якому просить пояснити зміну виконавця без проведення конкурсу. В залежності від того, чи визнає Єврокомісія відповідь Варшави обгрунтованою, Брюссель прийме рішення щодо подальшого скерування справи до європейського суду або її закриття.

Законодавство ЄС передбачає проведення тендерів на публічні замовлення. Водночас обрання виконавця без проведення тендера є можливим лише у форс-мажорних обставинах, аби не було підозр щодо нечесної конкуренції. У Вроцлаві призначення фірми Max Boegl без конкурсу торік пояснювали особливими обставинами, коли на вимогу УЄФА стадіон до Євро-2012 потрібно було збудувати у стислі терміни.