Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ 2011-10-31

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ Польські ЗМІ, висвітлюючи минулого тижня тему підготовки до ЄВРО-2012 , зосередилися в основному на питаннях безпеки під час чемпіонату. Телеканал tvn24 з посиланням на міністра спорту і туризму Польщі Адама Герша інформує, що урочисте відкриття Національного стадіону до ЄВРО-2012 у Варшаві може відбутися 17 грудня нинішнього року.

2011-10-31 05:55

«Якщо ми зможемо вчасно отримати усі необхідні дозволи, то урочисте відкриття об'єкта відбудеться 17 грудня», – цитує керівника MSiT телеканал. Водночас він зазначив, що ця дата ще офіційно не підтверджена.

РАР зазначає, що, на переконання керівника MSiT, «Академія Євро», яка має підготувати кадри для обслуговування гостей турніру, є інвестицією в туристичну сферу. За його словами, після ЄВРО-2012 до Польщі щороку може приїжджати навіть на півмільйона туристів більше, ніж зараз. «У 2012-2020 роках це означатиме 5 млрд злотих прибутку. ЄВРО-2012 , без сумніву, також матиме вплив на імідж нашої країни», – підкреслив Адам Герш.

Водночас голова відповідальної за організацію чемпіонату спілки PL.2012 Марчін Герра повідомив, що понад 700 працівників залізниці, аеропорту і міського транспорту в Мазовецькому воєводстві Польщі, які під час чемпіонату матимуть безпосередній контакт із вболівальниками, пройдуть курс навчання з англійської мови і обслуговування клієнтів. Він наголосив, що організатори намагаються залучити до цього проекту людей, які щодня спілкуватимуться з вболівальниками, що у значній мірі вплине на імідж країни за кордоном.

Програма «Академія Євро» реалізується спілкою PL.2012 і співфінансується з бюджету Європейського суспільного фонду. Вартість проекту, в якому візьмуть участь 2,5 тис. осіб з Мазовецького, Великопольського, Нижньосілезького і Поморського воєводств РП, становить 13 млн євро. У його межах відбудеться 60 годин занять з англійської мови, 40 годин – з обслуговування клієнтів, а також навчання щодо ментальної та культурної різноманітності.

Продовжуючи тему туристичної привабливості Польщі, РАР повідомляє, що Польська туристична організація (POT) з початку осені проводить активну рекламну кампанію у Великій Британії, Франції та Німеччині під назвою Polska. Move Your Imagination («Польща. Включи свою уяву»). Її метою є заохочення жителів цих країн відвідати Польщу, а хорошою нагодою для цього є майбутній футбольний єврофорум. Як зазначає інформагентство, наприклад, у Франції з рекламних плакатів прості французи Жак і Шарлотта закликають своїх земляків відвідати Польщу. Рекламні ролики про Польщу вже з'являлися також в ефірі французького інформаційного телеканалу France 24, а друковані матеріали з цієї тематики публікуються у декількох щоденних французьких газетах, зокрема у безкоштовному виданні 20 minutes і популярних французьких тижневиках Paris Match i Le Nouvel Observateur.

За інформацією POT, черговою фазою рекламної кампанії у Парижі у березні-квітні наступного року буде поява у вагонах метро понад 9 тис. рекламних банерів. Оцінюється, що рекламна кампанія Polska. Move Your Imagination у Франції, Великій Британії і Німеччині коштуватиме загалом 54 млн злотих (близько 18 млн доларів США).

Як інформує РАР, місцева влада у Кракові підтвердила, що національна збірна Нідерландів з футболу під час ЄВРО-2012 базуватиметься у цьому місті. Місцем проживання «помаранчеві» обрали готель Sheraton, а тренування відбуватимуться на стадіоні місцевої «Вісли». «Я задоволений, що нам вдалося забронювати місце в цьому центрі. Краків справив на мене враження прекрасного і надзвичайно гостинного місця. Це прекрасне місто, і сподіваюся, що матимемо змогу перебувати тут тривалий час», – цитує агентство тренера голландців Берта ван Марвейка. Де гратиме збірна Нідердландів – в Польщі чи Україні, стане відомо лише 2 грудня після жеребкування фінальної стадії турніру у Києві. Однак, незважаючи на його результати, Краків залишиться тренувальним центром для голландців.

Водночас національна збірна Польщі, скоріш за все, змінить обрану раніше тренувальну базу і «переселиться» до Варшави або її околиць. Як зазначає агентство, «біло-червоні» мали проживати у Гродзиську-Великопольському на заході Польщі, однак під тиском ЗМІ та й самих футболістів Федерація футболу РП (PZPN) відмовилася від цієї ідеї і шукає відповідне місце для «Кадри» у столиці країни. «Переговори тривають, остаточне рішення ще не прийнято», – цитує агентство з цього приводу директора національної збірної РП Конрада Паснєвського. Він додав, що PZPN матиме час до 31 січня 2012 року остаточно визначитися з тренувальним центом для збірної. За інформацією РАР, одним з вірогідних варіантів є проживання збірної Польщі у столичному готелі Hyatt, а тренування на стадіоні місцевої «Легії».