Єврo-2012

Підготовка

ЄВРО-2012 у фокусі польських ЗМІ

Минулого тижня основними темами в польських ЗМІ у контексті ЄВРО-2012 стали візит президента УЄФА Мішеля Платіні до Варшави, тренування прикордонних служб Польщі й України, зайнятість населення РП під час чемпіонату, відсутність у польської поліції реєстру…

Юрій БАНАХЕВИЧ, Укрінформ

2012-04-10 09:20

 іноземних футбольних хуліганів, висока вартість утримання польських стадіонів, збудованих до Євро-2012, тощо.

Президент УЄФА Мішель Платіні 12 квітня прибуде з короткочасним візитом до Варшави. Про це поінформували у прес-службі спілки «Євро-2012 Польща». «Це буде короткий, але дуже важливий візит. Мішель Платіні отримає від нас повну інформацію про стан підготовки, і вірю, що він залишиться задоволеним», – повідомив керівник спілки «Євро-2012 Польща» Адам Олькович. Програмою візиту делегації УЄФА на чолі з Платіні передбачається відвідання Національного стадіону і зустріч з міністром спорту і туризму РП Йоанною Мухою, головою федерації футболу Гжегожем Лято, директором турніру в Польщі Адамом Ольковичем та керівником урядової спілки PL.2012 Марчіном Геррою. 

Прикордонні служби Польщі й України провели тренування на пунктах пропуску «Дорогуськ-Ягодин» і «Гребенне-Рава Руська» щодо здійснення перевірки в умовах надзвичайних ситуацій, інформує РАР. Під час навчань, зокрема, відтворено короткочасну аварію української комп'ютерної системи. «Процедури передбачають: якщо б виникла аварія, то спільний контроль було б призупинено і перевірку подорожуючих кожна сторона здійснювався б окремо. Після усунення аварії спільний контроль було б відновлено», – цитує РАР речника Надбужанського відділу Прикордонної служби РП Даріуша Сєнецького. За його інформацією, навчання показали, що завдяки спільній перевірці польських митників і прикордонників на польському боці кордону за цей самий період можна перевіряти на 20% осіб більше.

Міністр праці РП Владислав Косіняк-Камиш у коментарі РАР висловив переконання, що у зв'язку з проведенням Євро-2012 в Польщі знизиться безробіття. «Працевлаштування зросте особливо у таких сферах, як логістика, транспорт, готельна справа, гастрономія», – зазначив міністр. На його думку, чемпіонат буде хорошою нагодою показати туристичні переваги країни, а молодь матиме змогу здобути неоціненний досвід роботи. Попри це він констатував, що частина працевлаштованих на час Євро-2012 після завершення турніру втратить роботу.

За інформацією мера Варшави Ганни Гронкевич-Вальц, у дні матчів Євро-2012 Варшаву відвідає близько 150 тис. вболівальників. Натомість у періоди, коли в місті не проводитимуться поєдинки, столицю РП відвідуватиме близько 40 тис. вболівальників. У місті підрахували, що під час турніру вболівальникам близько 2 тис. разів надаватиметься медична допомога, при цьому у 400 випадках з госпіталізацією. «Наші розрахунки базуються на досвіді інших міст, які раніше організовували чемпіонати Європи», – цитує РАР з цього приводу Г.Гронкевич-Вальц. При цьому мер запевнила, що проведення Євро-2012 не вплине на нормальне медичне забезпечення жителів польської столиці. 

За два місяці до початку Євро-2012 польська поліція не має реєстру іноземних футбольних хуліганів, яким у них на батьківщині заборонено відвідувати масові спортивні заходи. Про це йдеться у звіті Вищої контрольної палати (NIK) Польщі, інформує РАР. «Не підготовлено каталог іноземних суб'єктів, з якими проводитиметься співпраця з метою накопичення даних. Не визначено правила співпраці з іноземними партнерами щодо збору і передачі даних, необхідних для проведення Євро-2012», – повідомив речник NIK Павел Бедзяк. Після перевірки документів комендатури поліції у Варшаві та районного суду столиці Польщі NIK встановила, що правоохоронці лише розпочали створювати базу даних осіб, яким заборонено вхід на стадіон. 

Експерти NIK також з'ясували, що замість 24 годин, передбачених законом на передачу судом даних про хуліганів поліції та внесення їх до бази даних правоохоронців, ця процедура тривала від 12 до 50 днів. «Це є черговим свідченням помилок у системі, що дозволяє хуліганам почуватися безкарними», – зазначив речник NIK. Проте у NIK Польщі запевняють, що ще є шанси на створення реєстру іноземних футбольних хуліганів до початку Євро-2012, щоб поліція й організатори турніру змогли забезпечити вболівальникам і жителям міст-організаторів чемпіонату відповідний рівень безпеки. 

До 10 травня на стадіоні PGE Arena у Гданську з'явиться новий трав'яний газон, який експлуатуватиметься під час Євро-2012. За інформацією Бюро інвестицій Гданськ-2012 (BIEG 2012), свої заявки щодо виконання цього замовлення фірми можуть подавати до 13 квітня. «УЄФА вимагає, щоб матчі чемпіонатів Європи відбувалися на газонах найвищого класу. Траві на стадіоні в місті вже майже рік, тому настав час її поміняти», – цитує РАР керівника BIEG 2012 Адама Калату. Згідно з угодою, фірма, яка виграє тендер, має підготувати основу для укладення трави, укласти траву, підтримувати її у хорошому стані під час чемпіонату. Основним критерієм при виборі переможця тендера буде ціна, яка, однак, не повинна перевищити 200 тис. євро. 

На Національному стадіоні у Варшаві перед Євро-2012 буде проведено ще один поєдинок – товариську зустріч між варшавською «Легією» та іспанським клубом «Севілья», інформує інтернет-видання TVN24.pl з посиланням на Національний центр спорту (NCS) Польщі. «17 квітня 2012 року на Національному стадіоні у Варшаві відбудеться чергова спортивна подія – товариський матч між варшавською «Легією» і ФК «Севілья», – йдеться у повідомленні NCS. Зазначається, що квитки на матчі коштуватимуть від 45 до 450 злотих (110-1100 грн). Цей матч буде другою грою, проведеною на стадіоні після його офіційного відкриття 29 січня цього року. На цій арені 29 лютого відбувся футбольний поєдинок національних збірних Польщі і Португалії. 

За інформацією TVN24.pl, затримки у ході спорудження Національного стадіону у Варшаві, які призвели до відміни кількох спортивних заходів на об'єкті наприкінці минулого та початку цього року, коштуватимуть генпідряднику 10 млн злотих (понад 3 млн доларів). Відповідну угоду підписали оператор стадіону (Національний центр спорту) і консорціум фірм Hydrobudowa– Alpine Bau-PBG. При цьому зазначається, що частину коштів вирахують, зокрема, за виконання генпідрядником додаткових робіт.

Видання Dziennik Gazeta Prawna повідомляє, що утримання всіх польських стадіонів, збудованих на Євро-2012, щомісяця потребує 4,5 млн злотих (понад 1,4 млн доларів). Зокрема, Національний стадіон коштує 1,5 млн злотих, а решта спортивних споруд у Гданську, Вроцлаві та Познані – до 1 млн злотих. За інформацією часопису, стадіони повинні отримувати прибутки для власного утримання через оренду комерційної площі об'єктів, а також завдяки проведенню масових заходів. Однак цього, як зазначає часопис, недостатньо для отримання необхідної суми на утримання. Тому необхідним є постійне масове відвідування футбольних поєдинків місцевих команд значною кількістю вболівальників. А це в польських реаліях, як підкреслює часопис, дуже складно зробити.