Єврo-2012

Турнір

Донецьк. Життя після шторму

Небеса над Донецьком розверзлися, обрушивши на його гостей та мешканців ураганний шквальний вітер, зливу, грім і блискавки. Після тижня сухої спекотної погоди з температурою повітря, що сягала 35 градусів, мало хто очікував такого «подарунка» від природи.

За матеріалами ua.uefa.com і shakhtar.com

2012-06-17 21:00

...У той час місцева фан-зона була заповнена вболівальниками синьо-жовтих. За даними організаторів, у ній перебувало приблизно 40 000 відвідувачів. Але, незважаючи на шторм, що вирував над Донецьком, більшість глядачів фан-зону не залишили, продовжуючи підтримувати команду Олега Блохіна.

«Фан-зону не закривали. Люди ховалися від дощу під парасольками, у наметах і під деревами. Ніхто з фанів не бажав залишати збірну без підтримки», – розповіли організатори фан-зони. На її території вітер зламав близько десятка великих гілок і стовбурів дерев. Одна з гілок впала в зону відпочинку біля фірмового пивного бару, на щастя, нікого не зачепивши.

...У ці ж хвилини на стадіоні Донбас Арена арбітр зустрічі вивів команди з поля, тимчасово зупинивши гру. Більшість уболівальників сховалися від стихії, що вирувала в чаші стадіону, проте були й такі, хто залишився на своїх місцях, мабуть, вже остаточно промокнувши. Особливо відзначилися кілька фанів збірної Франції, влаштувавши жартівливий заплив на своєму секторі.

А води на стадіоні на той час було вже стільки, що дійсно саме час було плавати. Під склепіннями стадіону, проте, продовжували гуркотіти заряди українських уболівальників, які чутно було, напевно, і в підтрибунному приміщенні, де сховалися від стихії підопічні Олега Блохіна та Лорана Блана.

Матч на «Донбас Арені» відновився за 58 хвилин,.. а на фан-зоні люди приходили до тями після буревію, прибирали повалені гілки з проходів і знову здіймали в проясніле небо жовто-блакитні прапори.

І нехай збірна України поступилася французам за підсумками матчу (0:2), її футболісти знають, як самовіддано підтримували своїх улюбленців справжні фани. Під ураганом, іноді навіть із ризиком для життя, промоклі, але мужні вболівальники синьо-жовтих залишалися з командою до фінального свистка арбітра.

Одразу після того незабутнього матчу Донецьк почав ліквідувати наслідки вечірньої стихії – особливо постраждав центр міста. Кілька бригад працівників комунальних служб вийшли на вулиці, щоб розпиляти й прибрати зламані гілки та дерева. Прибирання триває й досі. Сміття вивозять величезними вантажівками.

Утім, вже зараз столиця Донбасу, як і завжди, у повному порядку.

ua.uefa.com


ПЛАТІНІ ДЯКУЄ «ДОНБАС АРЕНІ»

15 червня Донецьк пережив справжню стихію. Якраз до початку матчу збірних України та Франції хмари над «Донбас Ареною» «видали на-гора» величезну порцію опадів у вигляді тривалої зливи з градом.

Дивлячись на те, як мокрі до нитки футболісти залишають поле, мало хто вірив, що поєдинок вдасться продовжити, тим більше через годину. Однак «Донбас Арена» вразила весь світ, і футбол у Донецьку відбувся, як і належить, в будь-яку погоду.

16 червня на ім'я генерального директора «Донбас Арени» Олександра Атаманенко прийшов лист з УЄФА, підписане особисто Мішелем Платіні.

Дорогі всі!

Я хотів би щиро подякувати вам за ефективні та професійні дії під час непередбачених погодних умов, свідками яких ми були минулої ночі в Донецьку.

Я був дуже вражений тим, як ви діяли в цей важкий момент, і хочу сказати: «Відмінна робота».

З найкращими побажаннями,
Мішель Платіні

Прес-служба ФК «Шахтар»